Ugrás a fő tartalomra

A falusi disznótor / beszámoló 😊

 Ahogy ígértem összeszedem nektek , hogyan is zajlik egy disznótor vidéken  😊


Nekem ez teljesen természetes, hiszen gyermekkorom óta minden évben többször is program nálunk de van aki sose látott még élőben ilyet, és persze olyanok is akiket nem érdekel.  Nem vagyunk egyformák ami szuper ahogy van .

Nekem ez mindig élmény, bár hozzátetteszem rohadtul fárasztó de Imádjuk.  

Először is sokakban felmerül a kérdés , hogy lehet e ezt így itthon háznál?! 

Állatorvosi engedéllyel aki megvizsgálja az állatot igen lehet de csak saját célra (eladás stb nem) , 

A másik kérdés pedig , hogy miért ezt a módszert alkalmazzuk miért nem vesszük meg a bolti húst?

Igyekszünk ténylegesen az önellátásra törekedni mindentéren így a bolti hús nem opció. Nagyon régóta fontos az, hogy tudjuk mit is eszünk, mi kerül az asztalra és a bolti verzióval ez nem követhető.  A levágásra kerülő disznók teljesen bio tápláláson vannak ami annyit jelent , hogy a saját gabonát eszik, nem kapnak tápot, de kapnak sok zöldséget, csallánt , konyhai maradékot (mint pl zöldségek, gyümölcsök ) nincs semmilyen káros anyag . 


Ezeket tisztáztuk most pedig jöjjön a mit / miért/ hogyan 😊



Először is leirom nektek a kellékek listáját

* puska ( mi régóta ezt használjuk van aki áramot, gázt stb ) 

* koplozó teknő ( ebbe kerül forrázásra és itt szedik le a szőrét ) 

* pörzsölő ( ez egy gázpalackra szerelt "készülék " mivel feketére perzselik  lesz majd kép lejjebb) 

* mosorács ( pörzsölés után erre teszik fel és mossák teljesen fehérre a bőrt)

* rénfa ( ide húzzák fel és vágják ketté 

* hastok ( munka asztal ) 

* üst ( ez egy nagy vas kályha amibe megy a bogrács )







A menet

* lövés 
Ilyenkor vesszük meg a vért is ami kell a hurkába, ezt hideg helyre tesszük.
 Jön a koplózás forró vízzel majd a pörzsölés, mosás, szét szedés és a darabolás, osztályozás 


Osztályozás 


1. Aba - ide megy minden olyan rész ami majd kell a hurkába, disznósajtba, májas hurkába 
2. Kolbász- ide leginkább színhús, nyesedék. Ebből kerül a füstre is meg fagyasztásra is
3. Hűtős - ez az ami marad későbbi fogyasztásra
4. Sózó - ide jönnek a szalonnák, sonkák , csülkök, oldalas, tarja igazából minden ami utána a füstre kerül majd .
A sózás 3 hétig tart , hetente van átmosva minden és újra sózva majd jön a füst.  Ez mennyiségtől , időjárástól függően tart 2-3 hétig (majd mesélek róla) 

Mik készülnek nálunk? 

* kolbász 
darált  hús , fokhagyma , só, bors , paprika , kömény 
* véres hurka 
főtt vér (sorry) , főtt hús, belső részek, szalonnás hús , sült vöröshagyma, majoranna , paprika , bors , só és főtt rizs 
* disznósajt 
főtt hús, nyelv , fokhagyma , só, bors , paprika
* májas hurka 
főtt máj, abalébe áztatott zsemle , fokhagyma 
* fehér hurka 
fehér kukorica kása, hús 
* pásztor pecsenye 
Szűz pecsenye, kolbász hús, fátyla

A menü 

* hagymás sült vér/ sült máj 
* savanyú leves 
* vesevelős pörkölt 
* toros és töltött káposzta 
* sült hús/ kolbász 


Csatolok még néhány képet , de sajnos nem volt időm mindent dokumentálni. 
Fehér hurka 












Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

TabuStop Interjú Julcsival 🖤

  Mikor Adri megkért, azonnal igent mondtam arra, hogy mesélek a történetünkről. Azt hittem könnyen fog menni, hisz a saját platformomon sem először beszéltem már róla, és alapjáraton azt vallom, hogy nekem személy szerint könnyebb beszélni róla, és teret adni a gyásznak, mint ha csak magamban őrlődnék.  Ezzel nem a sebeket tépem fel, mint ahogy sokan gondolják a környezetemben, és inkább úgy tesznek, mint ha Nimród soha nem is lett volna, hanem az én szememben az, ha beszélek a történetünkről, azzal a fiam emlékét tartom életben.   Nimród november 24-én lenne egy éves. Hihetetlen ebbe belegondolni, még mindig olyan, mintha csak hetek teltek volna el mióta elveszítettük őt. Nem volt problémamentes terhességem, de nagyon vártuk, nagyon akartuk őt. Másfél évet vártunk rá. Azt, hogy ő megfoganjon, nehezítette a pajzsmirigy alul működésem, és inzulinrezisztencia is. A 9. héten erős vérzéssel mentünk be a sürgősségire az egyik éjszaka, akkor és ott meg voltam győződve ró...

Interjú Petrával 😉 @csaladahogyanmiszeretnenk

Petrát az Instagrammon ismeretem meg , és megkértem meséljen nektek egy picit magukról és ahogy Ő látja az anyaságot mint szakember 😊 Fogadjátok szeretettel ezt a szuper kis beszélgetést 😊 Nő,  Anya , Védőnő, Dúla nagyon sok oldalú vagy. Mesélj egy picit magadról és erről a sok oldalúságról kérlek  ☺   1. Mi motivált arra , hogy védőnő legyél? Dolgoztál ebben Dani születése előtt?  Mindig is gyerekek vettek körül, ezért szerettem volna velük foglalkozni. Felvételiztem gyermekpszichológusnak, de az nem sikerült. Csodálatos dolognak tartottam a várandósságot, a pici babákat, ezért egy családtagom javaslatára végül a védőnői pályát választottam. A főiskola első éveiben nem szerettem volna ebben elhelyezkedni, túl könyvszagúnak és egyhangúnak éreztem, aztán 6 hét gyakorlat minden megváltozott bennem. Rájöttem, hogy mégsem annyira egyformák a családok és mindenkinek megvan a saját története, élethelyzete. Fél évet dolgoztam védőnőként Dani érkezése előtt. 2. Honnan jött...